Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.måndag 9 augusti 2010

Förebyggande sjukpenning

Jag skrev för någon månad sedan om krångel med Försäkringskassan. Det har löst sig och sjukpenningen för hela perioden jag behövde vara hemma har godkänts.

De dagar som jag har åkt in till sjukhuset för påfyllningar av koksalt har jag beviljats förebyggande sjukpenning, dels eftersom jag har långt till sjukhuset och dels för att jag har haft smärtor efteråt. Beslutet har gällt upp till tre dagar per behandlingstillfälle eftersom jag haft en del komplikationer efter påfyllningarna.

Man kan få förebyggande sjukpenning för den tid som man är förhindrad att arbeta på grund av behandlingen eller rehabiliteringen som är ordinerad av läkare. Mer information finns på Försäkringskassans hemsida. För den som ska genomgå en preventiv bröstoperation med omedelbar rekonstruktion kan det vara bra att känna vad förebyggande sjukpenning är för något. Detta var inget som sjukvårdspersonalen hade hört talas om så det var lite omständigt att få rätt blankett, men en vänlig handläggare på Försäkringskassan löste det ändå.

Imorgon ska jag göra sista påfyllningen och då är det för att skapa överfyllnad. Det är jätteskönt att det nästan är färdigt, denna etapp i alla fall. Sen är det bara att vänta till vintern då dessa bröstimplantat ska bytas ut till permanenta silikonimplantat.

Förresten, en sak till tänkte jag på. Det är rätt många som läser denna bloggen nu. Jag är förvånad och nyfiken :-) Vilka är ni? Det hade varit kul att få fler kommentarer!

10 kommentarer:

 1. Hej!
  Läser din blogg regelbundet.

  Hälsningar Lisbet

  SvaraRadera
 2. Tack snälla du, jag är inne och kikar hos dig också med jämna mellanrum :)

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Jag läser din blogg eftersom jag själv fick veta att jag bär på BRCA2 för en tid sedan och väntar på att känna mig redo för operation. När jag bestämt mig är det bara att lyfta luren och ringa koordinatorn, men jag är inte riktigt där ännu... Mitt "problem" är att jag inte sett sjukdomen på nära håll, så jag har inga skräckblider av vad som väntar mig om jag drabbas, det enda jag ser är att jag är frisk nu och ska operera mig ändå, det känns konstigt... Jag kanske mailar dig någon dag, det kan vara skönt att få resonera med någon som gått igenom detta, man känner sig rätt ensam i sina tankar!

  SvaraRadera
 4. Jag tittar in här i bloggen då och då, väntar själv på operationstid och hoppas att det blir av under hösten. Är 25år och har inga barn vilket många har reagerat på men läkarna har varit superbra faktiskt. Har resonerat fram och tillbaka sen jag fick veta att jag bär BRCA1 och sedan ett år bestämt mig för op. Annars vet jag att jag skulle gå och bara vänta på att bli sjuk... Tack för att du skriver.
  kram från Sara i Uppsala

  SvaraRadera
 5. Tack för att ni delar med er! Ni får gärna maila mig ifall ni vill prata mer.

  SvaraRadera
 6. Hejsan!

  Både jag och min man har varit inne och läst här då jag ska göra samma operation om 3 veckor. Är jätte nervös och du har satt orden på mycket som man nog kommer att känna. Tack för en bra blogg.

  Hälsningar Anna

  SvaraRadera
 7. Hittade precis din blogg eftersom jag googlade på protes som vridit sig.... Gjorde min operation för ett år sedan och hade precis tatuerat och fått dem rikgit snygga när ena protesen vrider sig!!! Är så irriterad:( Ska läsa igenom din blogg nu och uppdatera mig på dig. Är själv BRCA 1-bärare och upptäckte detta för två år sedan när jag fick bröstcancer vid 40 års ålder.

  SvaraRadera
 8. Hej Tina! Ja usch, det låter tråkigt. När det gått så lång tid också!

  SvaraRadera
 9. Hej!

  Jag är också här inne och läser med jämna mellanrum. Diagnosticerades med bc 2004, när jag var 28 år gammal, och har precis fått reda på att jag har en mutation på BRCA1-genen.
  Har bestämt mig för att göra en mastektomi och väntar nu på att få träffa kirurgerna m.m.

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter.

  Hälsningar, P

  SvaraRadera
 10. Hej

  hittade dig efter en googlesökning.

  Jag är en 24årig 2barnsmamma, och fick i Januari veta at jag bär på ärtftlig BRCA1-gen.
  Förlorat mamma och min mormor till sjukdomen.

  Ska lusläsa din blogg, och kommer att följa din väg framåt, i väntan på min egen operation.
  Precis påbörjat min resa genom telefonsamtalen till kirurgen. Läskigt redan nu!

  TACK för att du skriver om det här!

  Vh Hanna

  SvaraRadera