Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.söndag 21 november 2010

Bilder på bröstrekonstruktion vid risk för ärftlig bröstcancer

Jag skrev i förra inlägget att jag skulle lägga ut bilder efter min bröstrekonstruktionen. Dessa bilder är efter första operationen. Jag har alltså gjort ytterligare en operation efter det. Jag hoppas att ingen blir avskräckt nu. Observera att dessa bilder inte avser färdiga resultatet!

Så att alla förstår var i processen dessa kort är tagna, så gör jag en kort sammanfattning av mina operationer. I början av sommaren gjorde jag operation nr.1 där all bröstvävnad togs bort, inkl. bröstvårtor. I samma operation så lade man in påfyllningsbara bröstproteser  under bröstmuskeln som därefter fylldes med 50 ml koksalt under ett antal veckor.

Mina naturliga bröst var på 250 ml, men proteserna fylldes med 500 ml koksalt eftersom jag önskade en större bröststorlek. Dessa bilder är när påfyllningarna av koksalt var färdiga. Det är snett, vint och ojämnt men det gör inte så mycket för det fixar plastikkirurgen när de permanenta sillikonimplantaten läggs in i andra operation. Jag har inte fotats efter andra operationen men det kommer snart. Som synes så hade protesen på (min) vänster sida flyttat sig och vridit sig uppåt, vilket gjorde att det stramade och kliade en hel del där. De påfyllningsbara implantaten är helt runda (till skillnad mot de permanenta som är droppformade), vilket jag upplever ger en rejält hög "hylla" i förhållande till storleken. 

Kommentera gärna! 

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant!! Tack för att du delar med dig!
  Har inte mycket till strålskador, så jag hoppas att det kan bli aktuellt även för mig med just denna metoden. Tänker nog ta bort även det andra bröstet.

  //Elisabeth

  SvaraRadera
 2. Väldigt bra att du lägger ut bilder! Väntar med spänning på bilder på hur det blev efter silikoninläggen....
  /Syster

  SvaraRadera
 3. Tack underbara du för att du skriver här o att du har vågat att vara så här öppen! Jag har själv BRCA1 (fick reda på det för ett år sedan) o sitter tyvärr här idag, ett år senare med bröstcancer. Har opererat bort mitt ena bröst helt efter att de hittade 3 tumörer på första magnetröntgen. Jag har inte hunnit att operera bort i förebyggande syfte, sjukdomen hann före. :(

  STOR kram på dig!
  Malin

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Tack snälla du för denna fina blogg! Hittade den när jag letade efter bilder till en presentation om bröstcancer och ärftlighet (BRCA-mutationer). Tror att både jag och mina kollegor behöver få se livet från "andra sidan". Lycka till!
  Bästa hälsningar
  Salma ST-läkare i kirurgi

  SvaraRadera