Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.lördag 1 januari 2011

Annat att ägna sig åt

Livet har återgått till det normala. Nu har det gått två månader sedan den andra och sista operationen. Än så länge har inga komplikationer dykt upp. Jag är nöjd med resultatet och har varit och köpt min första BH som blev i storlek 75C. Till våren kommer bröstvårtor att göras.

En av de stora farhågorna innan jag bestämde mig för att göra en mastektomi med rekonstruktion var att jag inte skulle känna mig kvinnlig utan riktiga bröst och att sexlivet skulle försämras. Det var en oro som inte blev besannad. Detta trots att jag har två stora ärr och praktiskt taget helt saknar känsel, och dessutom känns brösten inte alls naturliga utan är hårda. Brösten var tidigare en viktig del, men nu har de inte alls den rollen, och det är inget problem. Saker förändras och det går bra. Kvinnligheten satt inte i brösten. Det finns annat att ägna sig åt.

3 kommentarer:

 1. Hallå tjejen!! Kul o kunna följa din blogg o se att d går så bra med!! Själv så har ja tyvärr inte haft den turen. Opererade mig den 1 dec o senast i onsdags fick ja göra en ny op där dom tog bort bröstvårta på ena bröstet o hela inplantatet på d andra pga infektion.... Inom 6 mån blir d ny op då vi provar igen o lägga in protes.... Ska skriva ner min berättelse på min blogg så man kan hitta mer info!! Jag tyckEr d e super att du skapat den här o önskar dig all lycka!!
  Kram nettan

  SvaraRadera
 2. Jag är ledsen att höra att det inte gått så bra för dig Nettan. Jag ser verkligen fram emot att läsa din berättelse och blir glad ifall du hör av dig hit när den finns att läsa.

  SvaraRadera
 3. Halloj tjejen.... Bloggen är www.silverekorren.blogg.se o ja har skrivit ner händelseförloppet o d där nu!! Sen fylls d väl på mer o mer men just nu är det mest omläggning i pyssel som gäller.... Fick även ett skitbesked igår immun mamma som väntat på operation.. Hon ligger inne nu med förändringar på hjärnan... Ev metastaser o dom tror ev att d kommer från bröst el lunga... Så d blir väl en del om d i bloggen me... Gillar din blog som e ren brca men min e lite mix!!
  Kram nettan

  SvaraRadera