Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.torsdag 6 januari 2011

Fler bloggar om förebyggande bröstoperation

När jag hade fått beskedet om att jag bar på "bröstcancergenen" BRCA2 så försökte jag hitta information på nätet om någon annan som upplevt liknande, men fann mycket lite. Då var det Nina som hade delat med sig av sin berättelse. Hon har gjort en jättefin hemsida som klart är värt att besöka för den som grubblar på förebyggande bröstoperation. Idag har jag fått reda på två andra tjejer som skriver om sina erfarenheter av preventiva bröstoperationer. Nettan har nyligen gjort en mastektomi med omedelbar rekonstruktion och Anni har varit på första besöket på plastikmottagningen i väntan på operationen. Kolla också in artikeln i Illustrerad Vetenskap som Anni länkar till i sitt inlägg. Man blir ju hoppfull!

** Svara gärna på min lilla undersökning till höger **

3 kommentarer:

 1. Hej!
  Jag var nyss inne på POF:s sida och såg att du hade svarat mig där.
  När jag nu gick in och läste din blogg såg jag att du hittat min :-)
  Jag hoppas att jag har lyckats ändra blockeringen för att du ska kunna länka till min blogg.
  Det är första gången jag bloggar - alltså en grön nybörjare. Men jag lär mig!
  Jag har inte hunnit läsa din blogg än, men det känns skönt att veta att jag får kontakt med dig här (tyvärr, för egentligen borde inte dessa bloggar finnas...)
  Kramar Anni

  SvaraRadera
 2. Hej, bär på brca1 och opererade bort äggstockar och äggledare för 3 veckor sedan. i höst ska jag gå vidare och ta bort brösten. lika bra att boka in, i annat fall blir det inte gjort känns det som. så var det med den operation jag precis har gjort. jag visste att jag skulle göra den,, men inte idag.. :-) men när jag väl ringt läkaren och sagt att jag kör så fick jag en tid och då fanns det inte så mycket att fundera på längre.

  SvaraRadera
 3. Hej, tack för att du delade med dig Anonym. Jag har min äggstocksoperation kvar.

  SvaraRadera