Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.tisdag 14 maj 2013

Tatuerade bröstvårtor

Inte trodde väl jag att jag skulle ha något gemensamt med en av världens vackraste kvinnor, men idag har Angelina Jolie skrivit en artikel i New York Times om hennes mastektomi och att hon har BRCA1. Du hittar artikeln här. Jag tycker det är fantastiskt att hon går ut med det.
 
I december 2012 så tatuerade jag mina bröstvårtor. Jag tänkte visa ett par bilder för jag vet att ifall man står inför detta så vill man gärna se hur ett resultat kan se ut. I vart fall ville jag det.


Bilderna är tagna i februari 2013, två månader efter tatueringarna gjordes.
 
Helkropp så proportionerna syns.
 
 
 
Jag är inte särskilt nöjd med tatueringarna. De ligger för ytligt så det nästan ser ut som det är målade med pensel.
 
Eftersom bröstvårtorna har plattat till sig och nästan inte finns längre så har jag funderat på att göra om de en tredje gång, men det är lagt på hyllan. Istället så satsar jag på bättre tatueringar hos en professionell tatuerare.
 
Än så länge har jag inte kommit mig för att beställa tid hos tatuerare, brösten är inte första prioritet längre. Det fanns en tid när jag inte tänkte på annat än bröst. Nu är det inte så längre. Livet går vidare, och tur är väl det.
 
Jag kan bara hålla med Angelina Joline:
 
Life comes with many challenges. The ones that should not scare us are the ones we can take on and take control of. 
7 kommentarer:

 1. Hej, jag snubblade över din blogg av en händelse och tänkte att självfallet så kollar du inte denna längre. Döm av min förvåning när jag ser att ditt senaste inlägg var 6 dagar sen. Funderar på att göra en liknande operation, även om jag inte har någon av BRCA1 el. 2. Fick dock bröstcancer när jag var 26 år. Kan jag därmed minska risken att få ett återfall så är jag (troligtvis) beredd att göra det, även om det känns nervöst. Tack för att du har delat med dig av dina erfarenheter. Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst blir det något inlägg per år :) Tack för att du lämnade ett avtryck! Kram!

   Radera
  2. Hej Anonym.

   Jag drabbades av bröstcancer när jag var 24 och har valt att ta bort mina bröst just pga att minska risken för återfall. Om du har funderingar svarar jag gärna på frågor.
   Ska f.ö. få mina "knoppar" idag och surfar därför runt lite :-).

   Min mailadress: nameneverchosen@hotmail.com.

   Radera
 2. Hejsan! Har nu läst din blogg från början till slut. Jag ska göra min förebyggande bröstoperation på måndag och är så galet nervös. Det är då väldigt skönt att läsa andras erfarenheter, tack för att du delar med dig! Jag har länkat dig i min blogg och hoppas att det är ok, annars får du hojta till! Kram, Angelica

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevligt att höra att andra har nytta av min lilla blogg och mina erfarenheter. Kram!

   Radera
 3. Hej !

  Jag hittade din blogg då jag googlade runt efter info om utredning kring ärftlig bröstcancer.
  Papper för utredning är ivägskickade till Uppsala.
  Jag är en 39-årig trebarnsmamma som precis avslutat mina sju veckors strålbehandling.
  Tankarna på att ta bort brösten för att "säkra" mig själv mot bröstcanceråterfall kommer och går...
  Tacksam över att du delar med dig av erfarenheter OCH bilder.
  Jag föll för din blogg. Har aktat mig noga för bloggar och för att hamna mer än nödvändigt i bröstcancerträsket.
  Men som sagt jag föll lite för din blogg, så jag kanske kikar in igen.
  Ha det fint nu. Kram från Marita

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag förstår dig helt med att akta sig för att blogga runt för mycket :) Finns så mycket sorgligt att se, och jag mår i vart fall inte alltid som bäst av att läsa allt...
   Kram!

   Radera