Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.söndag 18 juli 2010

Bröstprotesen har glidit iväg...

Ganska omgående efter operationen så uppstod en kula högst upp på bröstet, som en liten knöl. Det har spänt extra där, särskilt efter varje påfyllning. Jag har fått det förklarat för mig att protesen har flyttat på sig, och att det kan bli så ibland. Inte så mycket att göra åt och inte skadligt. Det korrigeras i nästa operation. När jag gjorde den femte påfyllningen hade den flyttat på sig ännu mer, för nu satt ventilen där koksaltet fylls på, 4 cm längre bort. Kulan hade också försvunnit vilket jag inte hade märkt. Det är lite konstig formation på bröstet, men inget som syns med kläder på. - Men å vad det värker på nätterna! Det händer något när jag befinner mig liggande, så efter en liten stund gör det jätteont.

Nu har det gått nästan sju veckor sedan operationen. På andra sidan har jag inga besvär alls, inte ens efter påfyllningen. Hade det varit likadant på båda sidorna så hade jag inte haft minsta ont nu. Jag undrar vad det är som gjort att det blivit en förflyttning? Det är ju bra om andra slipper det. Har jag gjort något så det kunde undvikas? Hmm...

Som tillägg kan jag ju säga att jag mår väldigt bra och besvären är en LITEN del av livet numera. 

3 kommentarer:

  1. Varför ska du göra fler operationer?

    SvaraRadera
  2. Nu har jag påfyllningsbara bröstproteser som har fyllts på med koksalt en gång i veckan. När påfyllningarna är klara så ska jag gå med detta i minst tre månader, sen ska en ny operation göras och de ska bytas ut till permanenta silikonproteser. Det finns lite mer information högst upp till höger i denna blogg under "förebyggande bröstoperation" om just denna operationsprocedur.

    SvaraRadera
  3. Ok....har "permanenta proteser", men frågan är om man kan byta ut dessa eftersom jag förmodligen vill fixa till det ena.... Ska läsa på och vara förberedd inför mitt möte med kirurgen den 9 september.

    SvaraRadera