Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.fredag 2 juli 2010

Trassel med Försäkringskassan

Jag är lite trött på sjukvården. Och Försäkringskassan. Suck...
Försäkringskassan är vänliga nog och be om kompletterande upplysningar från min läkare. Det gäller sjukskrivningen de tre första veckorna efter min förebyggande bröstoperation. En del av mig tycker att Försäkringskassan skulle kunna räkna ut varför man inte kan arbeta de närmaste dagarna efter att man fått hela bröstet uppsprättat och tömt på innehåll - oavsett arbetsuppgifter. Men icke då, de vill veta av läkare vilka arbetsuppgifter som man inte kan utföra.

Min kära doktor är på semester. När jag förstod att jag inte kunde arbeta denna veckan så frågade jag i god tid efter sjukintyg. Detta skrev en jourläkare, som inte talat med mig. Det var precis lika ofullständigt som det första (men på ett annat sätt), så nu har jag alltså två halvdana intyg. Kan det verkligen vara så svårt att fylla i uppgifterna korrekt? Det hade kanske gått lättare ifall man inom sjukvården faktiskt frågade patienten vad denna jobbar med. Kanske skulle det gå smidigare ifall en sköterska kunde inhämta information om patientens arbetssituation och dokumentera detta ordentligt? Kanske till och med innan operationen?

I och med papperstrasslet så har jag fått prata i telefon med flera otrevliga och oengagerade sjuksköterskor. Det är väldigt lätt att känna sig som ett problem när man talar en sådan person. På något sätt glömmer en del sköterskor att de arbetar för människor. De finns till för att vården ska fungera - för människor. De beter sig som att patienterna stör deras läkare. Serviceinriktad är inte ett ledord, kort sagt. Som tur är träffade jag i alla fall på en sjuksköterska som varit trevlig och hjälpsam. Får se hur denna soppa löser sig...men inga pengar för mig innan välformulerat sjukintyg...

(Lite synd om utredningstjejen på Försäkringskassan tycker jag i alla fall. Vilka regler de har att förhålla sig till! Och om läkarna också. Det var inte för spännande och utvecklande pappersarbete till Försäkringskassan som de valde yrket.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar