Idag får ca 10 % av alla kvinnor bröstcancer någon gång under sitt liv. Livstidsrisken för att insjukna i bröstcancer vid en mutation i BRCA1 eller BRCA2 bedöms vara 60-80 %. Vid profylaktisk mastektomi, d.v.s. en förebyggande bröstoperation, så bedöms risken minska med 90 %.lördag 12 juni 2010

Ångest

När en vecka gått fick jag panik, ångest, oro eller vad man vill kalla det. Mycket av smärtan hade minskat, men trycket över bröstet var konstant. Det känns som att någon sitter på en - hela tiden. Man vill bara ha bort det. Jag kurade i soffan framför tv nästan en hel dag och det gjorde verkligen inte saken bättre. Det kom nya smärtor. Det kändes som man tänker sig att en hjärtattack känns. Var hur trött som helst, men det gjorde bara ondare om jag låg ner. Med en cocktail av både lugnande och starka smärtstillande somnade jag tillslut för natten.

Jag har upplevt det som att informationen från sjukhuset var bristfällig kring läkningsprocessen, olika typer av smärtor och hur man ska hantera medicinerna. Det är inte säkert att jag hade kunnat ta till mig informationen innan jag lämnade sjukhuset, men jag vet att mycket oro hade kunnat undvikas med bättre stöd.

För mig har det t.ex. varit svårt att veta hur jag ska hantera medicinerna. Förutom antibiotika har jag fått utskrivet; Alvedon, Diklofenak (smärtstillande), Stesolid (lugnande), Imovane (insomning), OxyContin (stark smärtstillande) och OxyNorm (stark smärtstillande). Åtminstonde de fyra sistnämnda är beroendeframkallande. Jag tycker inte om att laborera med detta själv utan någon kunskap.

Dagen efter fick jag kontakt med en tjej som gjort samma preventiva bröstoperation för några månader sedan. Det var fantastiskt att prata med någon i samma situation. Tack till dig!

2 kommentarer:

  1. Tack själv, det var underbart att få dela tankar, oro och upplevelser med dig. Ingen kan sätta sig in hur det är. Grät när jag läste om din mamma, din resa är tyngre än min då den väcker så mycket annat. Kan inte hjälpa tänka att ni reser tillsammans i detta. Paket med nytvättat innehåll påväg! KRAM

    SvaraRadera
  2. Paketet kom idag! Tack snälla du! KRAM

    SvaraRadera